Cykelsitsen gör det enklare att cykla med små barn

22 okt

Cykelsitsen gör det enklare att cykla med små barn

Barn älskar att följa med på cykelturen! Frisk luft och inget mer gnäll och bråk i bilköer. Men för att transportera små barn säkert behöver du en cykelsits. 

Säkerhet viktigt när du köper en cykelsits

Du kan använda en cykelsits från det att barnet är nio månader eller kan sitta stadigt upprätt en längre period. De flesta sitsar passar fram till barnet väger 22 kilo, vilket brukar motsvara ungefär fyra till fem års ålder. En cykelsits fäster du i sadelstolpen eller pakethållaren på din cykel. Om du tänker använda sitsen på flera olika cyklar kan det vara bra att välja en modell som har ett extrafäste så att du enkelt kan flytta cykelsitsen mellan olika cyklar. Det kan vara en god idé att ta med ditt barn till affären när du ska köpa cykelsitsen eftersom ni då kan se till att den passar ordentligt. Cykelsitsen ska ha rygg- och nackstöd som är tillräckligt höga så att barnets nacke skyddas vid ojämnheter i vägen. Dessutom ska det finnas plats för barnets huvud även när det har en hjälm på sig. Cykelsitsen ska även vara konstruerad så att fötterna skyddas från att hamna bland cykelns ekrar, något som är en vanlig skada när man cyklar med barn. En annan viktig säkerhetsaspekt är att spännet som spänner fast barnet i cykelsitsen ska vara konstruerat så att barnet själv inte kan öppna det. Om barnet sover i cykelsitsen kan det vara bra med en modell där ryggstödet är lutningsbart så att barnets huvud inte åker fram när de somnar. Cykelsitsen ska vara märkt med EN14344, en märkning som visar att cykelsitsen uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven.

Bra för miljön

En cykelsits är ett smidigt och enkelt sätt att transportera dig och ditt barn korta sträckor. Hälften av alla bilresor i Sverige är korta resor som enkelt skulle kunna ersättas med cykelresor. Detta skulle innebära en stor lättnad för miljön men även för din privatekonomi eftersom cykel är ett betydligt billigare alternativ än bil. Att cykla förbi bilköer och använda cykelvägar gör din färdväg till förskola, skola eller arbete trevligare och när helgen kommer så gör cykelsitsen att även de små barnen kan följa med på cykelutflykten.