Den mångsidiga mountainbiken

11 apr

MTB-cykeln är utan tvekan en av de mest mångsidiga typer av cyklar som någonsin har byggts. Den kan användas av såväl barn och ungdomar som vuxna på ett helt annat sätt än vad som är fallet med andra cyklar. Du kan till exempel cykla omkring på den i stadsmiljö, på landsbygden, i MTB-spåret och allt däremellan. Det är smått fantastiskt hur allsidig mountainbiken faktiskt är när man tänker på det!

Den mångsidiga mountainbiken

Så köper du rätt MTB

Men innan du beslutar dig för att skaffa en mountainbike bör du först fundera på var du har tänkt cykla någonstans framöver och vilken typ av cykling du har tänkt ägna dig åt. Låt gärna detta ta lite tid, och fundera på vad du verkligen vill få ut av din nya cykel. Försök att vara så realistisk som möjligt. Om du har tänkt cykla uteslutande på vägar och inte tänkt att ge dig ut i terrängen vid något tillfälle, bör du kanske köpa en annan typ av cykel än en mountainbike. I sådana fall kan en racercykel vara precis vad du behöver.

Har du istället bestämt dig för att det faktiskt är en mountainbike du vill ha, kommer vi till nästa punkt på checklistan: du bör vara medveten om att det finns flera olika varianter av MTB-cyklar. Det finns ett brett urval av såväl olika typer av mountainbikes som varumärken på marknaden, vilket gör att det kan kännas överväldigande att tvingas välja mellan dessa. Därför är det en bra idé att ägna lite tid åt efterforskningar, då det i slutändan kan spara dig såväl tid som möda.

Du vill sannolikt ha en mountainbike som är rolig att använda, men att ge sig ut för att leta efter rätt cykel för ändamålet kan vara som att ge sig rakt in i ett minfält. Det som gör en viss MTB perfekt för downhill gör att den förmodligen inte är lika lämpad för att pendla till jobbet med till exempel. En heldämpad mountainbike kan se tuff ut, men hur mycket dämpning behöver du egentligen? Vad vill du verkligen ha för cykel vilka funktioner behöver den ha? Detta är frågor du behöver ha svaren på.