Balanscykel, kallas ibland också springcykel, har blivit omåttligt populära de senaste åren. Allt fler svenska föräldrar får upp ögonen för denna typ av cykel och vilka fördelar den har för ett barn som vill lära sig cykla. Det är dock inte helt enkelt att veta vilken balanscykel man ska köpa då det finns många olika märken och modeller. I den här artikeln går vi igenom det som är viktigt att tänka på när man köper en balanscykel.
Hur ser en balanscykel ut?
En balanscykel skiljer sig från en vanlig cykel då den varken har trampor eller stödhjul. Istället för att trampa med benen på klassiskt vis så går och springer barnen med cykeln och tar sig på så vis framåt. De flesta barn bromsar genom att helt enkelt sätta ner fötterna på marken och sakta ner farten. Det finns också balanscyklar som är utrustade med en handbroms som bromsar in bakhjulet.
Balanscykel eller stödhjul?
Fram till nyligen så var det mycket vanligt att barn lärde sig cykla med stödhjul. Problemet med att använda stödhjul är att barnen faktiskt inte övar upp sitt balanssinne och det är precis den färdigheten man måste behärska när man ska lära sig att cykla. Barnen invaggas i en sorts falsk trygghet att de faktiskt kan cykla utan att hålla balansen. Det kan även vara riskfyllt att cykla med stödhjul eftersom den inte kan luta inåt. Om man då åker i en kurva eller i ett gupp så är det lätt hänt att cykeln ramlar omkull. Därför rekommenderar alla experter idag att man ska lära sig att cykla med en balanscykel och man bör inte använda stödhjul.
Säkerheten går först
Redan ganska små barn är intresserade av cykling och vill lära sig att cykla. Vid ungefär två års ålder kan ett barn börja använda en balanscykel för att öva upp sitt balanssinne. Det bästa är att hitta ett underlag som är plant, det är mycket svårare att lära sig cykla i backar. Det kan också vara farligt för att barn som inte till fullo kontrollerar sin cykel att öva i en backe eftersom man kan få upp ganska hög fart. Både barn och vuxna ska alltid använda hjälm när de är ute och cyklar. De allvarligaste olyckorna inträffar när barnen faller mot asfalt och då är hjälmen det absolut bästa skyddet. Cykla inte bland bilar, försök hitta ett bilfritt område och lämna aldrig barnen utan uppsikt.