Tips kring cykelbelysning för kvällscykling

23 maj

Tips kring cykelbelysning för kvällscykling

Även om du mest cyklar för skojs skull behöver du inte längre ställa in cykeln i garaget så fort det blir mörkt, bara för att cykelbelysning kostar. Idag kan du nämligen få en cykellampa som du monterar på styret, med en ljusstyrka på 500 lumen, för ungefär tusenlappen. Det är ett riktigt bra pris!

Om du cyklar mountainbike bör du helst satsa på en cykelbelysning bestående av två olika cykellampor. På styret fäster du en lampa som avger cirka 1 000 lumen, medan du fäster en ficklampeliknande lampa på hjälmen som avger runt 500 lumen eller mer. Du behöver generellt sett inte satsa på en massiv batteritid, utan använd bara den högsta ljusstyrkan när du cyklar i nedförsbacke så sparar du en hel del batterikraft.

Med rätt cykelbelysning kan du cykla lugnt i mörkret

Cyklister som cyklar på trafikerade vägar tjänar särskilt mycket på framstegen inom LED-tekniken. De behöver nämligen en kraftfull men samtidigt kompakt cykellampa. Ofta behöver din cykelbelysning inte vara extremt stark, vilket är fallet om du cyklar mountainbike. Det räcker många gånger långt att ha en lagom stark belysning med en ljusstyrka på 500 lumen eller mer. Cykellampor med inbyggt batteri gör sig utmärkt för dig som cyklar på väg.

När det gäller laddningsprocessen behöver du inte vara orolig. De flesta moderna batterier fungerar nämligen på samma sätt som mobiltelefonbatterier: du laddar dem vid behov. Det spelar ofta ingen roll huruvida batteriet är tomt, halvfullt eller fullt utan du kan ändå ladda det.

För att underlätta din kvällscykling delar vi här med oss av några tips för cykling i mörker:

  • Tänk på att hålla nere hastigheten. Som en tumregel bör du cykla saktare ju sämre förberedd du är på att cykla i mörker. Om det är riktigt mörkt ute kan du till och med behöva gå med din cykel till en mer upplyst plats för att undvika att trilla ur sadeln och slå dig ordentligt.
  • Var på din vakt. Om du tycker det är obehagligt att cykla i rusningstrafik på dagtid, är det någonting helt annat att cykla i mörker. Det gäller därför att du är vaksam på eventuell trafik och på den väg du cyklar på.